Hungarian researchers are working on terraforming Mars

Genesis-1:11-Mars-Terraforming

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abstract

Genesis 1:1 ™ rocket capsule is a high-tech penetrator concept developed by a Hungarian research group; aims to support the transportation and plantation on distant planets and moons with special focus on terraforming Mars. Article in original (Hungarian) language.

Magyar Kutatók a Mars meghódításán dolgoznak

Genesis I:II™ rakétakapszula magyar kutatócsoport által kidolgozott csúcstechnológiájú penetrátor-koncepció; célja, hogy támogassa a növények és az alacsonyabb eukarióták távoli bolygókra és holdakra történő szállítását és telepítését, különös tekintettel a Mars terraformálására(1).
Hungarian researchers are working on terraforming Mars
A Mars bolygó légkörének létrehozásán fáradoznak a magyar kutatók. Ennek köszönhetően akár élhetővé is válhat a bolygó. (Kép:Nasa.com)
A terraformálás bolygók és más égitestek földszerűvé alakítását, lakhatóvá tételét jelenti. A klíma, az atmoszféra és egyéb természeti tényezők mellett az élővilág olyan jellegű megváltoztatása, ami hosszú távon az ember számára is elfogadható körülményeket biztosíthat.(2)
Genesis-Sustainable-Future-Ltd.-Genesis-The-martian-rocket-capsule
Növényszállító penetrátor behatolása a Marsi regolitba.

Genesis1:11 – elgondolás a Mars légkörének létrehozására félig lezárt tartóban elhelyezett növények gyökérlélegzése által. European Space Agency (ESA). New Space Mission Ideas and Concepts (Fotó: Mátyás Bence) A Mars felmelegítésének és atmoszférájának lehetséges megváltoztatása a tudományos érdeklődés egyik fontos témája. A Mars eggyel távolabbi pályán van a Naptól, mint a Föld, ezért ott csökkent mértékű a fény (a földinek csupán kevesebb mint a fele jut el oda), az átlagos felszíni középhőmérséklet pedig -60 oC. Ezért rendszerint többlépcsős tervet dolgoznak ki a bolygó felmelegítéséhez.

Fejlesztéseinket a Mars légkörének zord mivolta és stabilizáláshiánya indokolják. A bolygó légkörét növények telepítése által akarjuk megváltoztatni, ami kezdetben szén-dioxiddal majd oxigénnel dúsítja a Mars atmoszféráját. Ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy az emberiség életterét több bolygóra kiterjeszthessük. Figyelembe véve a szélsőséges éghajlati viszonyokat, jelenleg nagyon nehéz az erdőtelepítési- és ültetvénytevékenységek megtervezése a vörös bolygón.

A Mars meghódításának lehetséges eszközeként fejlesztjük ki a Genesis 1:11™ rakétakapszulákat, amelyek hozzájárulnak az üvegházhatású gázok marsi légkörbe történő kibocsátásához, a regolitba ültetett és injektált növények és mikrobák révén. Magasan fejlett organizmusokat, például növényeket, mint gazdaszervezetet használunk földi talajmikróbák a Mars talajába történő injektálásához, egy részlegesen-zárt, hőszigetelt rendszerből. Az utóbbi lehetővé teszi az odaszállított mikroorganizmusok túlélését, hosszabb időn át mintha csak bakteriális és archaea sejteket használnánk, makroszkopikus organizmusok nélkül.

Genesis-Sustainable-Future-Ltd.-Genesis-The-martian-rocket-capsule 3D
Genesis1:11: elgondolás a Mars légkörének létrehozására félig lezárt tartóban elhelyezett növények gyökérlélegzése által. European Space Agency (ESA). New Space Mission Ideas and Concepts (Kép: Mátyás Bence)1
Olyan integrált gyökereztető rendszert fejlesztünk a penetrátor fúrófejében, amely lehetővé teszi a gyökerek lépésről-lépésre történő adaptációját a szélsőséges talajkörülményekhez anélkül, hogy a rendszer beltéri nyomása csökkenne. Az egyik legkritikusabb űrmissziós követelmény a súlyos penetrátorok szállítása a Földről a távoli bolygók légkörébe. A növényfajok szükségleteitől és jellemzőitől függően a penetrátor tömege elérheti a 40-60 kg-ot. Ezért nagyméretű űrhajók fejlesztése a projekt legmagasabb szintű követelménye. Jelenleg a penetrátorokat Starship méretű űrhajókban tervezzük elhelyezni, figyelembe véve a SpaceX Starship űrhajóinak és Super Heavy rakétájának jelentős hasznos teherszállító kapacitását (ún. payload).
Genesis1:11: elgondolás a Mars légkörének létrehozására félig lezárt tartóban elhelyezett növények gyökérlélegzése által. European Space Agency (ESA). New Space Mission Ideas and Concepts (Kép: Mátyás Bence)1
Az űrkutatásban a tesztelési szakasz igen fontos és egyben a legkritikusabb tényező. Ezért szabadon elérhetővé tettük a Genesis1:11™ Rooting Pots gyökereztető virágedények szerkezetét. E virágedények segítségével bárki saját adaptálási tapasztalatot is szerezhet, akár a saját otthonában, és különböző növényeket tesztelhet marsi talaj szimultánsokon. Mobil alkalmazásunk segítségével az érdekeltek kísérletezhetnek, például ki találja meg a leggyorsabban növekedő gyökérrel szaporított fajokat, amelyek tolerálják a marsi talajjellemzőket. Még azok a passzív felhasználók is, akik nem részesülnek az alkalmazás kihívásaiban, adataikat közvetíthetik űrügynökségünk szakértői globális elemző csapatának, a gyökereztető edényekbe telepített szenzorok révén. Asztrobiológiai kutatásink három évvel ezelőtt kezdődtek Ecuadorban, nemzetközi együttműködés keretében, a NASA mérnöki segítségével és szakmai tanácsadásával. Először döntéstámogató rendszert(3) fejlesztettünk ki a legmegfelelőbb analitikai módszer kiválasztására a Mars talajában található szerves molekulák detektálásához. Ezzel párhuzamosan világviszonylatban elsők között tárjuk fel, hogy a növényi szabad típusú N-kötésű glikánok milyen indikátor szerepet töltenek be a biotikus és abiotikus stresszben(4). A jelenlegi penetrátor koncepciónk(5) továbbjutott az “ESA’s Open Space Innovation Platform (OSIP)” innovációs ötletversenyén.

Hivatkozások:

(1) Mátyás, B. “Genesis1:11” DRC Sustainable Future 2020. 1(2): 86-93. DOI: 10.37281/DRCSF/Genesis1:11

(2) https://hu.wikipedia.org/wiki/Terraformálás

(3) Mátyás, B., Bautista, G., Szarka, M., Serrano, V., Morales Arteaga, J., Loja, D., Yaguana, S.G., Gómez, F. and Ramírez‐Cando, L.J. (2018). ”Decision support algorithm for the selection of analytical methods in organic compounds detection for future extraterrestrial exploratory missions.” ELECTROPHORESIS 39: 2884-2889. https://doi.org/10.1002/elps.201800215

(4) Mátyás, B., Singer, J., Szarka, M., Lowy, D.A., Döncző, B., Makleit, P., Failoc‐Rojas, V.E., Ramirez, A., Martínez, P., Sándor, Z., Kincses, I. and Guttman, A. (2020). ”Determination of complex type free, non‐conjugated oligosaccharide glucose unit values in tomato xylem sap for early detection of nutrient deficiency.” ELECTROPHORESIShttps://doi.org/10.1002/elps.202000254

(5) Mátyás, B. (2020a). Genesis1:11: a concept for atmosphere creation on Mars via root respiration of semi-capsuled plants. European Space Agency (ESA). NEW SPACE MISSION IDEAS AND CONCEPTS. https://ideas.esa.int/servlet/hype/IMT?userAction=Browse&templateName=&intendedFragmentIdenfifier=b3d9f463a640222eef7ac65c24c920ff&RK=4f486734366ebfac824fb1dc5fd28551&documentId=bf1e5215404572812be15519d9bf3901

READ THE FULL ARTICLE

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

We-have-redesigned-deactivated,-aerodynamically-perfect-K-5-missiles,-dismantled-from-MIG-19-aircrafts,-and-use-them-in-seedling-planting-experiments
The Martian Rocket Capsule

Reforestation using modified K-5 missiles

We have redesigned deactivated, aerodynamically perfect K-5 missiles, dismantled from MIG-19 aircraft, and use them in seedling planting experiments.

Do You Want To join us?

drop us a line and keep in touch

Genesis-1-11™-The-Martian-Rocket-Capsule